​​​​​​​Reflüye İyi Gelen Yiyecekler, Besinler ve Gıdalar Nelerdir?

​​​​​​​Reflüye İyi Gelen Yiyecekler, Besinler ve Gıdalar Nelerdir? Reflü, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Reflü şikayetlerini hafifletmek ve yönetmek için uygun yiyecekleri tercih etmek önemlidir. İşte reflüye iyi gelen yiyecekler, gıdalar ve besinler:

​​​​​​​Reflüye İyi Gelen Yiyecekler, Besinler ve Gıdalar Nelerdir?

Reflü Nedir?

Reflü ülkemizde her 100 insan dan 20’sinde görülen bir hastalıktır. Mide de bulunan ve sindirmemize yarayan asidin yemek borusundan yukarı doğru çıkmasıyla ve yemek borusunda yanma hissi oluşturan bir mide rahatsızlığı olarak bilinir. Bunun yanı sıra mideden ağıza gelen acı tat veya yemek parçaları da reflü hastalığının belirtileri arasında yer alır. Genellikle alkol tüketimi, taze meyve suları, çikolata, acı, ekşi, soğan, soda, nane, domates ve domates içerikli besinler, sarımsak, kızartma, kahve, yoğun baharatlı ve çok yağlı yiyecekler reflü sonucu oluşan mide yanması, yemek borusunun yanması, ağıza gelen yemek parçalarını arttırır.
 

​​​​​​​Reflünün Oluşma Sebebi Nedir?

Reflü oluşumunun sebebi yemek borusunun alt kısmında bulunan kasın zamansız olarak gevşemesi veya kasılmasıdır. Yemekler çiğnenip yutulduğunda yemek borusundan geçer ucundaki kas gevşer ve yemekler mideye iletilir sonrasında tekrar kasılarak yemek borusunun ucuna bir kapak görevi görür. Bazı durumlarda bu kas düzgün çalışmaz ve yemek yenmediği zamanlarda da kasılıp gevşeyebilir midedeki asit de yemek borusundan yukarı doğru çıkar reflü hastalığının oluşumuna asıl sebep budur. Bazı yiyecekler de midemizde bulunan asidin daha fazla salgılanmasına yıl açabilir.


​​​​​​​Reflüye İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Reflü şikayeti ile doktorunuza başvurduğunuza size, özel reflü diyetini kullanmanız gerektiğini söyleyebilir. Bunun içerisinde lif kaynağı olan besinler, omega 3 açısından zengin sebzeler de bulunmaktadır. Omega 3 açısından zengin besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;
  1. Elma
  2. Brokoli
  3. Lahana
  4. Balık
  5. Patates
  6. Yağsız kıyma
  7. Peynir
  8. Karnabahar
  9. Havuç
  10. Kimyon
  11. Maydanoz
  12. Tavukgöğsü



Lifli Besinler:
Reflü rahatsızlığı olanların lifli besinler tüketmeleri son derece önemlidir. Lifli besinler sindirim sırasında salgılanan mide asidinin salgılanmasını önler ve sindirimi kolaydır. Bu nedenle lifli besinlerin bolca tüketilmesi önerilir. Bazı lifli besinler şunlardır;
  1. Fasulye
  2. Avokado
  3. Nohut
  4. Yulaf
  5. Enginar
  6. Mercimek
  7. Dut
  8. Muz
  9. Çilek
  10. Armut
  11. Şeftali
  12. Mısır ekmeği
  13. Esmer pirinç
  14. Normal pirinç
  15. Ceviz
  16. Kepek
  17. Yağsız krem peynir
  18. Yumurtanın beyazı
  19. Zencefil
  20. Salata
  21. Rezene
  22. Kereviz
  23. Papatya
  24. Elma sirkesi
  25. Deniz ürünleri
Protein Açısından Zengin Besinler:
Protein açısından zengin sebzeler tüketmek yemek borusunun sonunda bulunan, mide ile arasında yiyecek içecek alışverişinde kapı görevi gören özafogus adı verilen kasın, fonsiyonel olarak gelişmesinde son derece katkıda bulunduğu araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır. Aşağıdaki besinleri protein açısından zengin ve reflü hastalarının tüketilmesi gereken besinler olarak değerlendirilebilir.
  1. Siyah fasulye
  2. Yumurta
  3. Barbunya
  4. Fındık
  5. Badem
  6. Kuşkonmaz
  7. Meyankökü
  8. Papatya
Sebze Tüketimi:
Reflü hastalığı olanlar özellikle domates tüketmekten kesinlikle kaçınmalı. Domates midede ki asit üretimi arttırır dolayısıyla reflü ağrıları da artmaya başlar. Bu nedenle reflü hastalığı olanlar domates yememeliler. Onun dışında bütün sebzeleri tüketmeleri mümkündür ve bir sorun teşkil etmez. Sadece sebzelerin salata olarak kullanılması ve salata sosu kullanılmaması tavsiye edilir. Yağlı ve limonlu salata sosları yine mide asidinin artmasını sağlar.


İçilebilecek İçecekler:
Papatya çayı, rezene, Yeşilçay, sulandırılmış elma sirkesi, ayran, kefir, soğuk süt, karaağaç çayı, aleovera suyu, karahindiba çayı, hitmikökü çayı.


​​​​​​​

Reflü Hastalığına İyi Gelen Kürler Nelerdir?

Çiğ patates ve beyaz lahanın suyu sıkılır sabah 1 bardak ve akşam 1 bardak olmak üzere günde iki kez tüketilir. Reflü ağrılarına azaltmayı sağlar.
Bir çay kaşığı toz zencefil ve bir çay kaşığı zerdeçal bir çay bardağı ılık suya eklenir ve yemeklerden sonra tüketilir. Reflüyü yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Bal ve süt karışımı midedeki asit dengesini korumaya yardımcı olur. Bal ve zencefil az miktarda karıştırılıp yemeklerden sonra yenilebilir. Rahatlamaya ve midedeki asit dengesini düzenlemeyi sağlar, reflüyü geçirme eğilimi vardır.

Anason ve lavanta ile çay hazırlanabilir. Sabah ve akşam birer bardak içildiğinde reflünün verdiği rahatsızlık hissine son verip mideyi rahatlatır.

Benzer İçerikler
SON YAZILAR
POPÜLER YAZILAR