Galata Kulesi Nerede, Nasıl Gidilir, Neden Önemli, Efsaneleri Nelerdir?

Galata Kulesi Nerede, Nasıl Gidilir, Neden Önemli, Efsaneleri Nelerdir? Galata Kulesi, İstanbul'un tarihi yarımadasında, Karaköy semtinde yer alan önemli bir simgedir. Bu meta açıklama, Galata Kulesi'nin konumunu, ulaşım bilgilerini ve önemini tanıtarak ziyaretçilere bilgi sağlamayı amaçlar.

Galata Kulesi Nerede, Nasıl Gidilir, Neden Önemli, Efsaneleri Nelerdir?

Galata Kulesi Hakkına Bilgiler

Zamanında İsa Kulesi olarak isimlendirilen Galata Kulesi kesin bir yapım tarihine sahip olmasa da M.S 4. Yy sonlarına doğru inşa edildiği tahmin edilmektedir. Galata bölgesinde yer alan tarihi kuleyi her dönem farklı amaçlarla kullanılmıştır. Dönem ve kullanıldığı amaçlarını kısaca tanıtalım.
 

Ceneviz ve Roma Döneminde Galata Kulesi

Romalılardan çok öncede yerleşim olduğu varsayılmaktır. Roma dönemde 14 mahalle içinde kayıtlı olan mahallelerdendir. 4.yy. dolaylarında İmparator Konstantin bile bu bölgeye gömülmek istediğini söylemiş. Jüstiyen ise döneminde bölgeyi ıslah edip düzenleme çalışmaları yapmıştır.

 Cenevizliler ise 13.yy. dolaylarında bölgeye yerleşip koloniler kurmaya başlamıştı. Bölgeye yerleşen Cenevizler burada özerk bir devlet kurmuştur. Cenevizlilerin ardından bölgeye gelen Venedikliler bir liman oluşturarak deniz ticaretine başlamıştır. İki ülke denizcilikte ileri seviyede sayılmaktadır. 1200’ler de Roma zayıflamaya başlayınca surlar inşa eden Cenevizliler Romalılar tarafından çeşitli uyarılardan dolayı surları yıktıysalar da ardından yerine hemen daha sıkı ve güçlü yeni surlar inşa edip en yüksek kısmına ise bugün Galata Kulesi diye adlandırdığımız İsa Kulesini dikmişlerdir.


Osmanlı Döneminde Galata Bölgesi

Osmanlı döneminde dış mahalle olmuştur. Galata bölgesi İstanbul’un kadılıkla yönetilen 4 bölgesinden biriydi. Osmanlı fetihten sonra Cenevizlerin haklarını korumuştur. Fatih Sultan Mehmet Ceneviz ve Venediklilerin onlara ne kadar fayda sağlayacağını biliyordu.  Osmanlı Devleti’nin bölgeyi çok fazla benimsediği söylenemez 1600’lü kaynaklara bakıldığında bölgenin yüksek bir oranı Rum ve Hristiyan ağırlıklıydı. En çok 70 mahallesi olan Rumlardı.

Galata Kulesi

İlk yapımı Romalılar tarafından yapılmış olsa da günümüzdeki haline 1348 yılında Cenevizliler tarafından oluşturulmuştur. 70 metre yüksekliğe sahip olan Galata Kulesi 10 metre çapa sahiptir. Ağırlığını hesapladığımızda 10 ton civarında olduğu düşünülmektedir. 1.Anastasius’un yaptırıldığı düşünülen Galata Kulesi’ne Cenevizliler büyük bir Katolik haçı koymuşlardır. Fatih döneminde bu haç indirilmiştir.
 
 İstanbul’un fethinden sonra farklı amaçlara hizmet eden Galata Kulesi 1509 senesinde İstanbul halkının Küçük Kıyamet dediği depremde büyük bir hasar görmüştür. Dönemin önemli mimarlarından mimar Hayrettin tarafından onarımı yapılmıştır. Sultan Süleyman döneminde hapishane olarak görev yapan Galata Kulesi 1500’lü yılların sonunda rasathaneye çevrilmiştir. Takıyüddin Efendinin kurduğu rasathaneye halkın meleklerin etek altına bakıyor gerekçesiyle 3. Murat’a şikâyet etti. Sultan Murat yıldızlarla uğraşmakta hayır yoktur diyerek rasathaneyi kapattırmıştır.

 18yy. ilk çeyrek döneminde İstanbul’un bitmek bilmeyen yangınlarını gözetlesin diye kule olarak açılmıştır. Ancak kadersiz Galata çıkan bir yangın sonucu yanmıştır. 2. Mahmut ve 3. Selim dönemlerinde bazı cumba eklemeleri yapılmış ancak 1875’de büyük bir fırtına sonucu çatısı uçmuştur. Cumhuriyet döneminden tekrar restore edilmiş günümüzde kafe restoran ve seyir terası hizmeti vermektedir.


Galata Kulesi Efsaneleri

Efsaneleri ve tatsız yaşadığı olaylar o kadar çok ki Galata Kulesinin belki de görkemli duruşundan dolayı insanlar bu kadar çok güvendi.
 
Derler ki; Galata Kulesine bir erkek ve kadın ilk kez çıkıyorsa mutlaka evlenirlermiş. Ancak bir kural var ikisi de daha önce hiç çıkmamış olacak yoksa büyü bozulur. Bu bir Roma inanışı olup bugün bile deneyen çiftler mevcuttur.

Bir diğer efsane ise bugünlerde Prof.Dr. İlber Hocanın söyledi Hazerfen Çelebi’nin uçuş hikayesinin de tamamen efsane olmasıdır.
 
Ve Galata Kulesinin kendi aşk hikayesi efsanesine değinmeden geçemeyeceğiz.
Galata ve Kız Kalesi amansız bir aşka tutulmuş. Tutulmuş tutulmasına ama koca boğaz izin vermezmiş kavuşmalarına. Özlemleri artan çiftin imdadına Avrupa yakasından Anadolu yakasına geçmek isteyen Hazerfen Ahmet Çelebi yetişir. Galata kulesine tırmanan Hazarfenin eline mektuplarının tutuşturan kule Hazarfenin süzülüşünü izler. Ardından mektupları Salacak sahilinde bırakan Hazerfen, yoluna devam eder. Dalgalar mektupları Kız Kalesine ulaştırır. Mektupları alan kızımız daha da güzelleşir ve aşkının karşılıksız olmadığını Galata Kulesine gösterir. Bu aşkları sayesinde yüzyıllarca ayakta durmayı başarmışlardır.

SON YAZILAR
POPÜLER YAZILAR