Acı Bakla Nedir, Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Acı Bakla Nedir, Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir? Acı bakla, Asya, Afrika ve Akdeniz bölgesinde yetişen bir baklagil türüdür. Bu içerikte, acı baklanın nedir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir hakkında detaylı bilgiler yer alır. Acı bakla, protein, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin bir besindir. Sindirim sistemini düzenler, kan şekerini dengeler, kolesterol seviyelerini azaltır ve kalp sağlığını korur.

Acı Bakla Nedir, Faydaları Nelerdir, Neye İyi Gelir?

Acı Bakla Nedir?

Baklagiller familyasından otsu bir bitki olan acı bakla, küçük çalı şeklindedir. Acı bakla bitkisinin boyu en kısa 30 cm en uzun 120 cm olmaktadır. Bu bitkinin bilinen 3 farklı çeşidi vardır. Çiçekli ve dik salkımlı bir bitkidir.
 

Acı Bakla Nerede Yetişir?

Acı baklanın yetiştiği yerler sınırlıdır. Bu yerler; Avrupa ve Balkanlardır. Ülkemizde acı baklanın yetiştiği yerler ise, Ege ve Marmara Bölgeleridir. Genellikle bir senelik bitkiler olarak çıkmaktadır.
 

Acı Baklanın Faydaları Nelerdir?

Acı baklanın bilinen birçok faydası vardır. Bu faydalar aşağıda belirtildiği gibidir;
 
  • Balgam söktürür ve nefes darlığını giderir.
  • Kan temizleyici bir özelliği bulunmaktadır.
  • Bağırsakta oluşan asalakların atılmasını sağlar.
  • Meniye arttırmaktadır.
  • Vücutta biriken tuzu dışarı atar.
  • Böbrek iltihabını giderir ve idrar söktürür.
  • Böcek ısırmalarına karşı etkilidir. Isırmanın olduğu bölgeye sürülerek, böceğin bıraktığı zehri dışarı atar.
  • Lapa haline getirip, kullanılırsa, eklem ağrılarına ve romatizma siyatiğine karşı etkilidir.
 

Acı Baklanın Diğer İsimleri

Daha çok acı bakla olarak bilinse de hem yabancı terim olarak hem de dilimizde diğer isimleri bulunmaktadır. Acı baklanın diğer isimleri; Yahudi baklası, delice bakla, Gavur baklası, Termiye, Lupinus Albus şeklindedir.
 

Acı Bakla Nasıl Kullanılır?

Acı bakla bitkisinin olgunlaşmış kaynar suda bekletilerek kullanılır. Adından da anlaşılacağı gibi tat olarak acı bir tadı vardır. Kaynar suda bekletilerek, bu acı tadı salması sağlanır. Acı baklanın olgunlaşan tohumları, kaynar suda bekletildikten sonra, kabukları soyulur ve o şekilde yenilerek tüketilebilir. Acı baklanın farklı bir kullanımı ise, tohumlarının kaynar suda acısını salmasının ardından, değirmende toz haline getirilmesi ve bu şekilde kullanılmasıdır.  Acı bakla bitkisi kullanımı harici olarak da mümkündür. Lapa haline getirilerek, deriye uygulanabilir.
 

Acı Baklanın Zararları Nelerdir?

Acı bakla eğer fazla tüketilir ise zehirlenmeye yol açabilir. Bu yüzden fazla tüketilmemesi önemlidir. Ayrıca acı baklanın bir diğer zararı ise alerjiye sebep olabilecek olmasıdır. Özellikle düzenli kullandığınız ilaçlarını mevcut ise mutlaka bir doktora danışarak acı bakla bitkisi kullanılmalıdır.
 

Acı Bakla Zayıflatır Mı?

Acı bakla kalori anlamında oldukça hafif bir bitkidir. Dolayısıyla acı bakla zayıflatır ifade yanlış olmayacaktır. Ancak fazla tüketimi zararlı olduğu için, zayıflamak adına acı baklanın tüketimi abartılmamalıdır.

SON YAZILAR
POPÜLER YAZILAR