1 Adet Badem Kaç Kaloridir, Besin ve Protein Değeri Nedir? 1 adet badem kaç kaloridir, bir tane bademin besin ve protein değeri nelerdir, bademi diyet yaparken ne kadar yemeliyiz, bademin yararları nelerdir, bademin yan etkileri var mı, badem alerji yapar mı? Gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını buradan öğrenebilirsiniz.
1 Adet Badem Kaç Kaloridir, Besin ve Protein Değeri Nedir?
1 adet badem kaç kaloridir, bir tane bademin besin ve protein değeri nelerdir, bademi diyet yaparken ne kadar yemeliyiz, bademin yararları nelerdir, bademin yan etkileri var mı, badem alerji yapar mı? Gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını buradan öğrenebilirsiniz.
1 Adet Badem Kaç Kalori:
Badem, sağlıklı yağ, lif ve protein sağlar ve iyi bir çerez seçeneği haline gelir. Araştırmacılar badem tüketmenin sağlıkla ilgili etkilerini yemekler veya aperatifler olarak incelediler ve sonuçlarını açıkladılar. Çalışma, badem tüketenlerin kilo almalarına neden olmaksızın azalmış açlık ve yemek sonrası glikoz seviyelerine neden olduğunu bulmuştur. Araştırmacılar, bademlerin orijinal olarak düşünülenden % 20 daha az kalori içerdiğini buldular. Araştırmacılar, bademlerin enerji içeriğini, gıdalardaki kalorileri ölçmek için güncellenmiş bir yöntemle incelediler. Ekip, bilim adamlarının bir kerelik bir badem porsiyonunun yaklaşık 168 kalori içerdiğini düşünürken, gerçekte 129 kaloriye daha yakın olduğunu buldu. 30 gram kadar porsiyon yaklaşık 23 bademdir. Bu veriler, 100 kalorili bir porsiyonun yaklaşık 19 badem ile eşdeğer olduğu anlamına gelir.
Badem, daha yaygın olarak badem ağacı olarak adlandırılan Prunus dulcis ağacında yetişen yenilebilir tohumdur.
Bademler Orta Doğu'ya özgüdür. Markette satın aldığımız bademler genellikle kabuğu çıkarılmış ve içindeki yenilebilir olarak açığa çıkarmış bir şekildedir. Badem inanılmaz derecede etkileyici bir besin profiline sahiptir.
1 Adet Bademin Besin ve Protein Değerleri:
- Kalori; 7
- Toplam Yağ; 0,61g
- Doymuş Yağ; 0,047g
- Çoklu Doymamış Yağ; 0,147 g
- Tekli Doymamış Yağ; 0,386 g
- Kolesterol; 0 mg
- Sodyum; 0 mg
- Potasyum; 9 mg
- Toplam Karbonhidrat; 0,24g
- Diyet Lif; 0,1 g
- Şekerler; 0,06 g
- Protein; 0,26 g
- A vitamini; % 0
- C vitamini; % 0
- Kalsiyum; % 0
- Demir; % 0
Badem Zayıflatır Mı?
Ham bademler sağlıklı bir diyet için önemli olan birtakım besin maddeleriyle yoğundur. Uzmanlar, ham bademlerin kilo yönetiminde rol oynayabileceğini ve açlığı tatmin etmeye yardımcı olan iyi bir protein kaynağı olduğunu söylüyor. Uzmanlar, sağlık yararlarını görmek için günde bir avuç badem yemeyi önerir.
Glütensiz alternatif olarak tüketilebilir. Ayrıca, çiğ bademlerin glütensiz alternatiflerde yaygın olarak kullanıldığını, çünkü bunların, çölyak hastalığı olan kişiler için yararlı olan lif içerdiğinden, buğday ürünlerinden diyetlerinde lif elde edemedikleri de belirtiliyor.
Bademlerin iyi bir tekli doymamış yağ kaynağı olduğunu, kalp hastalığınızın riskini azaltma ile ilişkili yağların olduğu da belirtilmiştir.
Badem kilo vermek için inanılmaz etkilidir. Kuruyemiş, sindirmek için zor olan birkaç besin içerir. Açlık ile mücadele özellikleriyle birleşince, bademlerin etkili bir kilo verme diyetine büyük bir katkı sağladığı anlaşılmıştır. Bunu kanıtlayan bazı çalışmalar vardır. Bunlardan birinde, 84 gram badem içeren düşük kalorili bir diyet, kilo kaybını kompleks karbonhidratlarla zenginleştirilmiş bir diyete kıyasla % 62 artırmıştır.
100 kilolu kadınlarda yapılan bir başka çalışmada, badem tüketenlerin fındıksız gruptakilere göre daha fazla kilo aldıkları bulunmuştur. Ayrıca bel çevresi ve diğer sağlık belirteçleri de vardır.
Yani, yağda yüksek olmasına rağmen, bademler kesinlikle bir kilo kaybı dostu besindir. Badem pek çok sağlıklı yağ, lif, protein, magnezyum ve E vitamini içerir.
Bademlerin sağlık faydaları arasında düşük kan şekeri seviyeleri, düşük kan basıncı ve daha düşük kolesterol düzeyleri bulunur. Ayrıca açlığı azaltabilir ve kilo kaybını teşvik edebilirler.
Her şey düşünüldüğünde, badem bir yiyeceğin alabileceği kadar mükemmeldir.
Bademin Sağlığımıza Olan Yararları:
- Bademleri tüketmek de size LDL kolesterol seviyelerini düşürmekle ilişkilidir ve bu da bölgeye göre kalp hastalığı ve ateroskleroz riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.
- Badem iyi bir magnezyum kaynağıdır. Dört fincan badem, önerilen günlük magnezyum miktarının yaklaşık yüzde 25'ini içerir. Bademdeki magnezyum, vücuttaki kan, besin ve oksijen akışını iyileştirir.
- Badem iyi bir antioksidan kaynağıdır ve dört fincan çiğ badem, günlük olarak antioksidan E vitamini alımının yüzde 45'ini içerir. E vitamininin cildinizi zararlı serbest radikallerden korumasına yardımcı olur.
- Kalp, sağlıklı yağlara ve antioksidanlara ek olarak, ham bademler riboflavin, niasin, tiamin, B-6 ve folatlar gibi B vitaminlerinde yüksektir, ham bademlerdeki B vitaminleri, faktörler ve vücudun hücresel metabolizma sürecini destekler.
- Bademler, arter duvarlarında oluşabilecek hasarların önlenmesine yardımcı olur ve tehlikeli plak oluşumuna karşı koruma sağlar.
- Bademlerin beslenme yararları, aynı zamanda, kalp krizi ve inme ile ilişkili en büyük risk faktörlerinden üçü; kilo artışı ve obezite ile birlikte, sağlıklı kolesterol ve kan basıncı seviyelerini desteklemek için harika bir gıda haline getirir.
- Bademler çoğu zaman en iyi beyin gıdalarından biri olarak kabul edilir. Bademlerin beslenmesi, bademlerde riboflavin ve L-karnitin, nörolojik aktiviteyi olumlu yönde etkileyebilen ve bilişsel gerilemeyi önleyen iki temel besin maddesi içermesi bakımından bir hayli benzersizdir.
- Bademi düzenli olarak tüketirsek; bunalım ve Alzheimer hastalığı gibi beyin hastalıklarına neden olabilecek inflamasyon riskinde azaltır.
- Badem, cildi besleyen ve yaşlanma belirtilerini azaltan büyük bir E vitamini ve diğer antioksidanlar kaynağıdır. Araştırma, badem ile beslenmenin, kresetin, kaempferol ve isorhamnetin - zayıf bir diyet, kirlilik ve UV ışığına maruz kalmadan oksidatif stresi tersine çevirerek cilt kanseri ve hasarla mücadele eden bileşikler de dahil olmak üzere yüksek konsantrasyonlarda kateşin, epikateşin ve flavonol antioksidanları içerdiğini bulmuştur.
- Bademlerin sağlıklı yağları ve ayrıca dolaşımını geliştirme yetenekleri de cildi nemlendirmeye ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olur.
- Bademler, güçlü dişler ve kemikler oluşturmak ve korumak için çok önemli bir besin olan magnezyum ve fosfor dahil iyi bir iz mineral kaynağıdır. Bademlerin beslenme yararları arasında diş çürümelerini önlemeye, kavite kavgalarına, kemik kırıkları riskini azaltmaya ve osteoporozla mücadele etmeye yardımcı olma becerisi yer alır.
- Bademin içeriğindeki besin değerleri, düzenli bir kullanımda sindirim sisteminin düzenlemesi için yardımcı olur.
Bademler, sağlıklı bir metabolizmayı destekler. Ayrıca, sık sık badem ve başka fındık yiyen insanlar, daha sağlıklı vücut ağırlıkları ve daha düşük oranda obezite oranlarını korurlar. Diğer çalışmalar, diyetisyenlerin günlük olarak badem yedikleri zaman, karbonhidratları aşırı tüketme olasılıklarının daha düşük olduğunu ve daha sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşma ve daha fazla koruma sağlama olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Vücut, vitamin A ve D gibi “yağda çözünen” besin maddelerini uygun bir şekilde emmek için diyette yeterli miktarda yağa ihtiyaç duyar. Bademler ayrıca sindirim sistemini alkalize etmeye yardımcı olan, asit oluşumunu azaltan ve dengeleyici olarak kabul edilir. Vücudun pH'sı, sağlıklı bir pH seviyesi, uygun sindirim, bağışıklık ve hastalık önleme için çok önemlidir.
Sağlıklı yağlar ve alkalin oluşturucu moleküllere ek olarak, bademler (özellikle badem cildi), besinlerden besinleri kullanmak ve besin eksikliklerini önlemek için bağırsak florasındaki sindirim, detoksifikasyon ve sağlıklı bakteriyel büyümeye yardımcı olan probiyotik bileşenler içerir.
Yapılan bir araştırmada, kadınların sekiz haftalık bir dönemde günlük olarak bir avuç dolusu badem yemeleri sonrasın da sağlıklı bakterilerin popülasyonlarında önemli artışlar gözlemlendiği görülmüştür.
Birçok çalışma, kolon, prostat ve meme kanserleri için azaltılmış risk de dahil olmak üzere, badem tüketimi ve kanser önleme arasında bir bağlantı bulmaktadır.
Bademin Yan Etkileri:
- Çok fazla badem tüketmek fiberin yüksekliğinden dolayı kabızlığa ve şişmeye yol açabilir. Vücudunuz büyük miktarda lif işlemek için kullanılmazsa, mide bulantısına yol açabilir.
- Vücuttaki yüksek miktarda manganez, laksatifler, antibiyotikler ve bazı tansiyon ilaçlarıyla etkileşir. Günlük diyetinizde sadece 1,3 ila 2,3 mg manganez gerekir.
- Her gün yaklaşık 15 mg E vitamini gerekiyor. Çok miktarda badem tüketerek, gerekli miktarın 1000 mg üzerine çıkması mümkündür. Fazla E vitamininin yan etkileri ishal, şişkinlik, bulanık görme, baş ağrısı ve baş dönmesi ve uyuşukluktur.
- Başlıca bademli fındık yan etkilerinden biri kilo alımıdır. Badem, 14 gram yağ ve ons başına 163 kalori içerdiğinden. Eğer yeterli miktarda kalori yakmıyorsanız, vücudunuz aşırı kalorileri yağ olarak depolayacağından kesinlikle kilo alırsınız. Bu nedenle günlük diyetinizde bademleri bir yemek planının parçası olarak ekleyin. Kilonuzu koruyorsanız, bademlerin 2000 kalori alımınızın bir parçası olduğundan emin olun. Kilo vermeye çalışıyorsanız, bademleri 1200-1500 kalori alımına bırakın.
- Bu, bademleri aşırı miktarda tüketmenin en önemli yan etkilerinden biri de kilo almaktır. Yediğiniz ölçüye her zaman dikkat edin.
- Nadir görülen bir yan etkidir, ancak bazı insanlar bademlere karşı alerjik reaksiyonlar göstermiştir. Belirtiler; kızarıklık, nefes almada zorluklar olarak ortaya çıkabilir.