Otizmli Çocuklarla neler yapılabilir?
Otizmli çocuklar ne yapmayı sever?, Top oynama, lego yapma, araba sürme gibi oyunlar ile başlayabilirsiniz. Oyunlara nesnelerin isimlerini söyleyerek başlayın, sonra oyunu kurmaya ve çocuğunuzu katmaya uğraşın. Top oynarken; -Çocukla karşılıklı oturun.
Otizmli çocuklar ne yapmayı sever?
Otizmli çocuklar ne yapmayı sever?,
Top oynama, lego yapma, araba sürme gibi oyunlar ile başlayabilirsiniz. Oyunlara nesnelerin isimlerini söyleyerek başlayın, sonra oyunu kurmaya ve çocuğunuzu katmaya uğraşın. Top oynarken; -Çocukla karşılıklı oturun. Otizmli çocuklar ne ile oynamayı sever?
Otizmli çocuklar ne ile oynamayı sever?,
Otizmli çocuklar tipik akranlarından farklı düşünür, konuşur ve davranırlar. Genellikle, tamamen tek başlarına olmak isterler ve diğer insanlarla oynamaktan ya da etkileşimde bulunmaktansa parmaklarını saymakla ya da nesneleri sıraya sokmakla daha fazla ilgileniyor gibi görünebilirler. Otizmli çocuklara nasıl davranmalıyız?
Otizmli çocuklara nasıl davranmalıyız?,
Bloklarla ve Legolarla Oynamak:
Bloklar ve diğer yapı setleri otizmli çocukların ince motor becerilerinin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Masa oyunları: Yetişkinin bir çok noktada model olabileceği ve çocuğa iletişim başlatma fırsatı verebilecek aktivitelerdir. Otizmli bireyler nelerden hoşlanır?
Otizmli bireyler nelerden hoşlanır?,
Ceza verme gibi davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu durum onların kaygılarını artırmakta onları daha da fazla etkilemektedir. Otizmli çocuğa ilgi gösterilmeli, sıcak ve anlayışlı davranışlar sergilenmelidir. Onlara sevgi ile yaklaşılmalıdır. Otizmli çocuklar banyo yapmayı sever mi?
Otizmli çocuklar banyo yapmayı sever mi?,
Otizmlilerin öncelikle hayatını düzenlemek gerekir. Örneğin: uyuma saati, banyo yapma saati, ellerini yıkama saati hep bir program ve düzen içinde olması gerekmektedir. Bu çocuklar evde değişiklik yapılmasından pek hoşlanmazlar. Alıştığı sistemi, daim odalarında görmek isterler. Otizmli çocuk normale döner mi?
Otizmli çocuk normale döner mi?,
Otizm yaşam boyu devam eden bir durumdur. Çoğu zaman böyle olmasına rağmen, birçok hastamızda iyiye gidiş görebilmekteyiz. Özel eğitimin erken başladığı, dil gelişiminin daha erken dönemde olduğu, zekanın korunduğu olgularda çok daha olumlu bir gidişten bahsedebiliriz. Otizmli çocuklar neye ilgi duyar?
Otizmli çocuklar neye ilgi duyar?,
Otizm nasıl anlaşılır? Otizmin erken belirtileri arasında atipik sosyal ve iletişim, sallanmak, etrafında dönme veya el çırpmak gibi tekrarlayan davranış veya hareketler, parmak uçlarında yürüme, uzun süreli öfke nöbetleri, belirli seslere, kokulara ve dokunmaya karşı duyarlılık görülür. Otizmli çocuk düzelir mi?
Otizmli çocuk düzelir mi?,
Otizmde tam bir iyileşme sağlanabilir ancak tüm çocuklar için % 100 iyileşmeden söz edilemez; önemli olan yol alabilmektir. Kısmi iyileşmeler sağlanabilmektedir. Uygun bir eğitim ve yönlendirme ile çocuklar konuşma ve sosyal becerilerde yaşıtları ile denk seviyeye gelebilmektedir. En hafif otizm hangisi?
En hafif otizm hangisi?,
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur. Otizm kriz anında ne yapılmalı?
Otizm kriz anında ne yapılmalı?,
Öfke nöbeti ve saldırganlık geçinceye dek, çocuğun enerjisi bitip sakinleşinceye kadar tutmaya devam edilmelidir. Bu arada unutulmaması gereken yetişkinin çocuğa sözel müdahalede bulunmayıp sakin tutumunu sürdürmesidir. Öfke nöbet ne sebep olan etmenler varsa bulunmalı ve mümkünse ortadan kaldırılmalıdır. Otizmli çocukla nasıl konuşulur?
Otizmli çocukla nasıl konuşulur?,
Otizmli çocuklar bebeklik dönmelerinde de sürekli huzursuz olan bebeklerdir. Kucağa alınmaktan da hoşlanmazlar, yatağa bırakılmaktan da hoşlanmazlar. Aynadaki görüntüsüne bakma, yetişkinin yüzüne gülümseme, güldüren hareketleri, jest ve mimikleri tekrarlama gibi becerileri diğer bebekler kadar çok sergilemezler. Otistik çocuklar nelerden korkar?
Otistik çocuklar nelerden korkar?,
Erkekler, X kromozomunu annelerinden ve Y kromozomunu babalarından alır. Bir çocuk, PTCHD1 geninde sorun taşıyorsa veya akrabalarında X kromozomunda başka DNA sekans eksiklikleri varsa, otizm veya zihinsel gelişim riski yüksek olarak görülür.